Wat is een e-sigaret

Een elektronische sigaret, ook wel bekend als een e-sigaret of persoonlijke verdamper, is een elektronische inhalator die een vloeibare oplossing verdampt tot een nevel. Het simuleert de handeling van het roken van tabak. De e-sigaret bevat geen tabak en brandt niet, waardoor er geen schadelijke teer en koolmonoxide in het lichaam komen. De elektronische sigaret kan men “roken” met of zonder nicotine.

Elektronische sigaretten bestaan over het algemeen uit drie delen, namelijk een verstuiver (atomizer of clearomizer), de patroon (ook wel cartridge, vulling of ampul genaamd) en de batterij. Door het inhaleren via het mondstuk of het indrukken van een knop wordt een vacuümschakelaar in werking gesteld, die ervoor zorgt dat de batterij de verstuiver kan verwarmen, die vervolgens de in de vulling aanwezige vloeistof verdampt, waarna deze damp vervolgens kan worden geïnhaleerd door de gebruiker.

Welke verschillende e-sigaretten zijn er

Momenteel worden er veel verschillende elektronische sigaretten aangeboden. Er zijn tientallen verschillende merken van e-sigaretten en ieder merk heeft ook weer diverse modellen.

Automatische & manuele e-sigaret

Een automatische e-sigaret activeert zichzelf op het moment dat er lucht door het systeem gezogen wordt. Een startende elektrische roker is eerder bekend met dit systeem, omdat het een meer natuurlijk gevoel van roken geeft waardoor het stoppen met roken van de traditionele sigaret makkelijker verloopt.

Een manuele e-sigaret heeft een knop om deze uit en aan te zetten. Dit heeft zowel voor- als nadelen. Dit systeem vereist dus een extra handeling tov de automatische e-sigaret, namelijk het aan- en uitzetten.

Twee componenten & drie componenten e-sigaret

Zoals eerder beschreven heeft de elektronische sigaret doorgaans drie componenten. Dit zijn de verstuiver, ampul en batterij. Er bestaan echter ook sigaretten waarbij de verstuiver en ampul uit één stuk bestaan. Deze combinatie heet een cartomizer (engels: cartridge+atomizer).

Aangezien dat bij de zogenaamde cartomizer de ampul en verstuiver uit een geheel bestaan, heeft men na vervangen van een lege ampul altijd automatisch een nieuwe verstuiver (atomizer). Een cartomizer heeft ook iets meer gebruikersgemak. Met een 3-componenten systeem dient u het extra component te onderhouden of vervangen wanneer het is versleten.

Welke verschillende formaten kan een e-sigaret hebben

Elektronische sigaretten zijn er in veel verschillende formaten.

Klein: De kleine of micro is meestal even groot als een reguliere brandende sigaret. Er bestaat ook een formaat die zelfs nog iets kleiner is;

Normaal: Deze elektronische sigaretten zijn een paar cm langer dan een traditionele sigaret;

Groot: De grote modellen hebben doorgaans meer capaciteit en zijn meestal ook wat zwaarder.

Normaliter hebben kleinere elektronische sigaretten een batterij met een korte levensduur. De zijn makkelijker te hanteren en mee te nemen, maar dienen vaker opgeladen te worden.

De onderdelen van een elektronische sigaret

A. Patroon (mondstuk)
B. Verstuiver (verwarmingselement)
C. Batterij
D. LED-licht deksel

Een elektronische sigaret bevat drie essentiële componenten: een plastic behuizing die dient als een mondstuk en een reservoir voor de vloeistof, een “verstuiver” dat de vloeistof verdampt, en een batterij. Daarnaast is er het LED-lampje ter decoratie en controle.

Patroon

De patroon of ook wel cartridge of vulling genoemd is een klein plastic, glazen of metalen houder met openingen aan beide uiteinden voor zowel vloeistofreservoir en mondstuk. Het reguleert de weg van de vloeistof naar de verstuiver en de uitkomende damp uit de verstuiver naar de mond van de gebruiker, zonder lekkage van de vloeistof in de mond.

Als de vloeistof op is kunnen gebruikers de patroon hervullen of vervangen door een andere gevulde patroon. Een enkele cartridge kan hetzelfde aantal trekjes hebben als 20 sigaretten.

Verstuiver

De verstuiver bevat een klein verwarmingselement dat de vloeistof verdampt. Dit bestaat doorgaans uit een eenvoudig gloeidraad en metalen gaas of siliciumdioxide .

Het is gepositioneerd in het midden van de drie componenten die deel uitmaken van de volledige elektronische sigaret: de patroon hecht aan een uiteinde en de batterij aan de andere zijde.

De verstuiver zal na verloop van tijd zijn efficiëntie verliezen en kan dan het beste vervangen te worden. In sommige modellen is de patroon en verstuiver component geïntegreerd in wat bekend staat als een cartomizer.

Cartomizer

De term cartomizer beschrijft de combinatie van de verstuiver en de patroon in dezelfde eenheid. Een cartomizer bestaat uit een verwarmingselement omringd door een poly-schuim in de vloeistof gedrenkt. Deze combinatie wordt voornamelijk gebruikt in de apparaten die worden vervaardigd om te lijken als sigaretten, en wordt gedekt door Gamucci’s patent.

Wanneer de cartomizer is geheel is verbruikt kan eenvoudig worden verwijderd en vervangen door een nieuwe. Dit is veel gemakkelijker dan het apart vervangen van de cartridge en de verstuiver.

Batterij

De meeste draagbare stroom bevat een lithium-ion oplaadbare batterij die goed is voor de grootste component van een elektronische sigaret. De batterij kan een elektronische luchtstroom sensor bevatten: activering wordt gewoon veroorzaakt door adem te halen via het apparaat. Andere modellen worden geleverd met een schakelaar, die tijdens het gebruik moeten worden gesteld. Een LED activatie bekend kunnen zijn voorzien in de voorkant van de motor behuizing.

Batterijen zijn meestal opgeladen via een stopcontact, autolader stopcontact of USB. Sommige fabrikanten bieden ook een sigarettenpakje-achtige draagbare oplaadetui (PCC), die een grotere batterij kleinere batterijen individuele e-sigaretten laden bevat.